Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny kawowe z chalwa

Pierwszą turę upiekłam w niedzielę, w poniedziałek piekłam kolejną, z podwójnej porcji. Chyba nie trzeba zachwalać bardziej? ;)
Przepis cytuję za Majanką.



100g masła
jajko
1/2 szklanki mleka 
2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
2/3 szklanki cukru
cukier z wanilią
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

12 kawałków chałwy waniliowej


W misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Napełniać foremki muffinkowe do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



czwartek, 18 lutego 2010, n_zak
Tagi: kawa chałwa

Polecane wpisy

Komentarze
2010/02/18 17:34:27
Pamiętam je, pyszne były :) a u Ciebie pieknie się prezentują :)
-
2010/02/18 18:41:49
mniam, mniam!!! ja robiłam czekoladowe z chałwą, też były pyszne... ale które nie są? mufiny to jest to!
-
2010/02/18 19:57:46
Też je piekłam, pyszne są :)
-
2010/02/18 20:41:14
Śliczne są Twoje muffiny! A jakie smaczne to jeszcze pamiętam, mniam:)))
-
2010/02/18 22:44:32
Piękne zdjęcia :) Muffinki prezentują się wyśmienicie :)
-
2010/02/19 22:12:26
Nie ma co, one muszą być pyszne;)
Koniecznie do wypróbowania w kolejce będą czekać;)
-
Gość: , *.chello.pl
2010/05/07 00:48:49
jeju! jutro zrobię :D
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/18 17:47:33
robilam te muffiny, calkiem niezle, ale problem mialam z chałwa, poniewaz prawie mi sie wytopila podczas pieczenie i poszla do góry, prosze napisz jakiej firmy chałwy uzylas do wypieku? bo odra i wedel zupelnie sie nie sprawdziły