Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny dyniowe po karaibsku



Przepis na dyniowe babeczki pochodzi z Muffinkowej książki. Gdyby nie Festiwal Dyni, organizowany przez Beę, pewnie nie przykułyby mojej uwagi. A szkoda by było, oj, szkoda, bo to jedne z lepszych muffinek jakie jadłam. Polecam zrobić z podwójnej porcji :), bo z podanych ilości wyszło mi tylko dziewięć sztuk.



200 g miąższu dyniowego
100 g orzechów pekan
120 g mąki
100 g cukru trzcinowego
po 1/2 łyżeczki: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
jajko
5 łyżek oleju
300 g maślanki

125 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (dałam z pomarańczy)

kandyzowane owoce do ozdoby

Dynię pokroić na kawałki, dusić w małej ilości wody przez ok. 10 minut. Odsączyć i zmiksować. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, drobno posiekać. Mąkę wymieszać z masą dyniową, cukrem, orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Roztrzepane jajko połączyć z olejem i maślanką. Całość dodać do masy dyniowej i wymieszać. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posmarować muffinki lukrem i udekorować owocami.

Smacznego!

środa, 28 października 2009, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2009/10/28 21:56:18
boskie! i muffiny i foty!
-
2009/10/28 22:08:41
Fantastyczne dynie, piękne muffinki, a zdjęcia niesamowite NAtalenko!:))
-
Gość: tausan, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/27 00:41:15
Hej, zrobilam wg przepisu ale wyszlo mi raczej coś pomiedzy leguminą a zakalcem...:( troszke ywrosly a potem siup! wszystko sie zapadlo. Jakies rady?
-
2011/10/01 09:32:40
Przepraszam, przegapiłam Twoje pytanie. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia co poszło nie tak. To jedne z moich ulubionych muffin i zawsze wychodzą. Są wilgotne, ale też puszyste. Może dynia była za mało odsączona i ciasto było zbyt wilgotne? W najbliższych dniach postaram się upiec je jeszcze raz i będę myśleć, gdzie mogła tkwić przyczyna.

Pozdrawiam, i jeszcze raz przepraszam, że musiałaś czekać!