Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Marchewkowy cymes



Żałuję, że Festiwal kuchni żydowskiej już się kończy, z wielu planowanych, udało mi się przygotować tylko dwa dania (no, trzy, ale jedno, choć pyszne, było wyjątkowo niereprezentacyjne ;))... 
Przepis na marchewkę znalazłam w książce "Kuchnia żydowska", z kolekcji "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy".



8 marchewek
4 łyżki oleju
4 łyżki brązowego cukru
250 g miodu
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka białego pieprzu

Marchew pokroić na cienkie plasterki, podsmażyć ok. 5 minut na gorącym oleju. Dodać cukier, krótko podsmażyć i dodać tyle wody, żeby przykryła marchewki. Zagotować i dodać miód, sól i pieprz. Gotować przykryte ok. 50 minut, następnie odkryć i odparować, aż marchewki staną się szkliste.

Smacznego!



niedziela, 18 października 2009, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2009/10/18 14:13:10
Super smacznie wygląda ta marchewa:-)
-
2009/10/18 16:39:24
Oj, to cymes prawdziwy :)