Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jablkami

Przygotowana specjalnie z okazji Dnia Jabłka, organizowanego przez Tatter. Jabłka nie należą do moich ulubionych owoców, ale w dniu ich święta, nie mogłam przejść obojętnie koło jabłkowego straganu... :)
Przepis podpatrzyłam w książce "Rok w kuchni. Jesień/Zima", można go znaleźć także tutaj. Tartę jedliśmy na ciepło z lodami waniliowymi albo kwaśną śmietaną i cukrem pudrem, polecam obie wersje. :)



250 g mąki
140 g masła
szczypta soli
1/2 szklanki zimnej wody
łyżeczka masła do formy
8 jabłek (najlepsze są renety)
150 g cukru
2 jajka
250 g śmietanki

Mąkę posiekać na stolnicy z miękkim masłem i szczyptą soli. Dodać wodę, zagnieść ciasto i uformować kulę. Odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Posmarować masłem płaską formę na tartę (o średnicy 28-30 cm), rozłożyć w niej ciasto, dociskając je palcami (brzegi docisnąć do formy widelcem). Ciasto ponakłuwać, formę wstawić do lodówki (następnym razem podpiekę chwilę sam spód, bo był delikatnie niedopieczony, mimo podwojenia czasu pieczenia).
Obrać jabłka i pokroić je w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć koliście na cieście. Jajka wymieszać ze śmietanką i cukrem, masę wylać na owoce. 
Piec ok. 30 min. (u mnie prawie 60) w temperaturze 180 stopni, aż jabłka i ciasto zrobią się złote.

Smacznego!



sobota, 26 września 2009, n_zak
Tagi: jabłka
Komentarze
2009/09/26 18:03:54
piękne zdjęcia, chętniw bym zjadła kawałeczek ;)
-
2009/09/26 19:59:00
taka apetyczna że szok! koniecznie muszę sobie sprawić formę do tarty....
-
2009/09/26 21:30:13
Pięknie wygląda i wyobrażam sobie, jak smakuje :)
-
2009/09/26 21:57:24
zdjecia sa przepiekne! a ten talerzyk w jabluszka... :-)))
-
2009/09/26 22:03:30
O Boże! Fantastyczna tarta! Fantastyczne zdjęcia! Natalenko, Ty jesteś czarodziejka!!:))
-
2009/09/26 23:09:36
Dziękuję za pochwały i szczerze polecam tartę :)

Cudawianki, talerzyk zastałam na wyposażeniu aktualnego mieszkania ;)
-
2009/09/26 23:23:07
Przepiękna tarta i przepiękne zdjęcia.Macie jeszcze kawałeczek?:P
-
2009/09/26 23:24:25
Olcik, już nie... ale w ramach jabłkowego szaleństwa zaraz wyciągam z piekarnika muffiny z jabłkami i marchewką ;)
-
2009/09/27 09:49:05
Pysznie brzmi! Jablka zalane taka smietanowa masa smakuja wybornie :)

Pozdrawiam!
-
Gość: weronkia 98677, 83.238.48.2*
2009/10/09 14:12:31
super
-
2010/12/18 15:48:07
Mniam. Naprawdę. Szkoda, że jeszcze na taką tartę będę czekała... Niemniej jednak zdjęcia jak zwykle bardzo apetyczne! :)
-
Gość: Sylwia, 78.133.196.23*
2011/02/19 20:24:53
tarta jest przepyszna.
-
Gość: Ola, host-81-190-114-162.gdynia.mm.pl
2011/10/23 00:13:48
kochana, czy moglabys określić dokładniej o jaka smietanke chodzi? 30%?
-
2011/10/23 20:11:56
Olu, używałam gęstej kremówki (36%).