![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Dzem sliwkowo - gruszkowy
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do dużego garnka, gotować na małym ogniu, bez pokrywki, często mieszając, przez około godzinę. Następnie dodać cukier zmieszany z cynamonem, wino i sok z cytryny. Gotować, aż dżem osiągnie pożądaną gęstość, pilnując, aby nie przypaliła się do dna (zajmie to około 2 godzin). Gorący nakładać do słoików. Smacznego! środa, 23 września 2009, n_zak
Komentarze
2009/09/23 14:27:51
Fajnie musi smakować taki dżemik :))
Chyba bede musiała też się przestawić na domową produkcję dzemów :)) Pozdrawiam ciepło:) 2009/09/25 06:55:25
Mmm ;) Takie rzeczy uwielbiam , szczególnie w zimie, kiedy wstaję wcześnie rano, kompletnie przemarznięta muszę zwlec się z łóżka i jedynę o czym marzę to kubek ciepłej herbaty. Później odzywa się żołądek i dopomina się czegoś dobrego. Wtedy takie dżemiki są wymarzone...
|
fajny dżem, zapisuję na następny rok bo w tym już daję sobie na wstrzymanie, słoików mi zabrakło, a w spiżarce uginają się już półki:D