Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z bita smietana



Miałam wczoraj gości, przed którymi, co tu dużo gadać, chciałam się trochę popisać ;), miało być coś więcej niż ciacha z paczki, miało być też lekko i letnio... Obok muffinek porzeczkowych, wybór padł na szarlotkę, którą, ostatnio, prezentowała Dorotka. Szarlotka wyszła pyszna (to mówię ja, która po ciasto z jabłkami sięgnęłaby w ostatniej kolejności :)), leciutka, a prezentuje się też nienajgorzej. Przy okazji, w ostatniej chwili, udało mi się dołączyć do jabłkowej akcji zorganizowanej przez Grażynę.
Przepis cytuję za Dotoruś.



Składniki na biszkopt

2 jajka
1/3 szklanki cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). 
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). 
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Składniki na mus jabłkowy

1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)
1/4 szklanki wody
cukier - do smaku
20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody (dałam paczkę galaretki cytrynowej)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć je garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, zarówno woda z żelatyną, jak i masa jabłkowa) lub galaretkę (w proszku). Dokładnie wymieszać. Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nic nie wsiąkła w biszkopt. (Ja odrobinę gorącej masy wyłożyłam na biszkopt, żeby go nasączyć).

Składniki na masę z bitej śmietany

500 ml śmietany kremówki
15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
2 łyżki cukru pudru

Bitą śmietanę ubić, powinna byc wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.

ew. tabliczkę czekolady na polewę

Smacznego!



piątek, 21 sierpnia 2009, n_zak
Tagi: jabłka
Komentarze
2009/08/21 17:44:16
Nie najgorzej? wyszła boska! i piekne zdjecia! :)
-
2009/08/21 17:49:55
swietnie wyszla i swietne fotki!!!
-
2009/08/21 18:46:10
Łaaał jakie cudo!:)
.
Ja swoje jabłka już wyzbierałam i spożytkowałam:))
pozataje mi tylko czekać aż dojrzeją te na pozostałych ,3 jabłonkach..
Pozdrówka
-
2009/08/21 18:56:42
Tak się składa, że ja sama jestem teraz w gościach i wczoraj piekłam im dokładnie to samo :) dzisiaj degustacja, zachwycająca. U mnie było znacznie więcej jabłek w ogóle wszystko z podwójnej porcji bo na tortownicy o śred. 29 cm, tylko śmietanki zrobiłam mniej, ale i tak by się więcej nie zmieściło :) Jak dobierze się kwaskowate jabłka, to naprawdę moim zdaniem jest rewelka :) Posypałam też wiórkami kokosowymi jak u Dorotki, i na to czekoladowe esy floresy. Mniam, mniam.
-
2009/08/21 20:32:13
Cudowna jest ta szarlotka. Az slinka leci na sam widok :)
-
2009/08/21 20:59:41
Jejku, jaka piękna! I z masą śmietanową! Wyobrażam sobie, jak cudownie smakuje :)
-
2009/08/22 08:48:37
Jest przepiękna!!!!