Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pomaranczowy dzem z cukinii

...mam i ja ;)
Przyłączam się do ogólnoblogowego cukiniowo - dżemowego szaleństwa. :) Na próbę zrobiłam porcję z jednej, wielkiej cukinii, ale już w trakcie smażenia, wiedziałam, że będę dorabiać kolejne - ze startą skórką pomarańczową i, może, z wanilią. Dżem smakuje rewelacyjnie, mimo, że jest wyjątkowo słodki, praktycznie, sam się zjada - pierwszy raz zdarzyło mi się podjadać "eksponaty" podczas robienia zdjęć. ;) Przepis podpatrzyłam u Asiejki. Polecam!



5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy

Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.

Smacznego!



czwartek, 27 sierpnia 2009, n_zak
Komentarze
2009/08/27 11:38:13
Witam w klubie wielbicieli dżemu z cukinii :)))
-
2009/08/27 11:52:24
Oj, ja tez chcę ! :))
Piękny słoneczny kolor :)) Cudowne zdjęcia :)
-
2009/08/27 12:06:10
Wyglada pieknie... :)
-
2009/08/27 12:15:32
alez piekny jest-taki sloneczny!!!!!!!!

Pozdrawiam :)
-
2009/08/27 13:33:06
o mamusiu! jaki kolor, jakie zdjęcia.... jaki cudowny gryz! dasz jednego? :D
-
2009/08/27 17:19:12
Jak, ja wam zazdroszczę tego dżemu.. nic, trzeba będzie się zebrać w sobie i zrobić :)
-
Gość: Barbara, 85-202-49-52.internetia.net.pl
2012/07/18 09:25:21
Mam pytanie. 5 kg cukinii, ważymy przed obraniem?
-
2012/07/18 20:39:54
Ważyłam przed, tyle że małych cukinii nie wydrążałam prawie wcale.
-
Gość: Barbara, 85-202-49-52.internetia.net.pl
2012/07/20 11:35:16
Dżem wyszedł naprawdę pyszny. Dzięki za przepis. Polecam!
-
Gość: , ip-91.189.219.116.skyware.pl
2014/06/11 15:30:48
ile mniej więcej smażyć samą cukinię?