Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Palmiery czekoladowo-orzechowe



Kolejna czekoladowa propozycja, wykorzystana podczas wczorajszego czekoladowego szaleństwa. Pomysł z książeczki Czekolada, z serii Z kuchennej półeczki.



375 g gotowego ciasta francuskiego
8 łyżek gotowego kremu orzechowo-czekoladowego (dałam pół słoika Nutelli)
50 g posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki cukru

Ciasto francuskie cienko rozwałkować, tworząc prostokąt o wymiarach ok. 40 na 25 cm. Rozsmarować na całej powierzchni krem orzechowo-czekoladowy i posypać posiekanymi orzechami. Zawinąć jeden brzeg do wewnątrz, następnie zawinąć podobnie drugi, żeby spotkały się pośrodku ciasta. Zwilżyć je w tym miejscu wodą i docisnąć. Ostrym nożem pokroić ciasto na plastry. położyć każdy osobno na blasze i lekko docisnąć łopatką. Posypać cukrem.
Piec ok. 10 min. w temperaturze 220 stopni.

Smacznego!



niedziela, 22 lutego 2009, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2009/02/22 22:05:00
Wyglądają pysznie czekoladowo! Twój weekend był baaardzo czekoladowy!:)
-
2009/02/23 13:46:10
Majanko, było tego więcej, ale nie miałam kiedy wrzucić. W sobote było istne szaleństwo!
-
2009/03/01 15:30:55
Robiłam palmiery na jesieni,ale jakoś mi nie wyszły-pod względem kszatłu.Ale muszę ,koniecznie musze ponowić próbę:D