Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Indyk w sosie czekoladowym

Moja pierwsza propozycja, w ramach czekoladowego weekendu. Inaczej chyba nie odważyłabym się na taki eksperyment, a warto! Przepis pochodzi z gazetowego "Spotkania czekoladowego".

 



2 piersi indyka
2 posiekane cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki
mała suszona papryczka chilli
szklanka płatków migdałowych
40 g gorzkiej czekolady
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Piersi pokroić na 3-4 części. Włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby mięso było przykryte, zagotować. Posolić, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie podsmażyć cebulę, dodać do mięsa. Przyprawić czosnkiem, słodką papryką i pokruszoną chilli. Dodać płatki migdałowe i czekoladę. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.
Smacznego!


niedziela, 22 lutego 2009, n_zak

Polecane wpisy

Komentarze
2009/02/22 10:45:23
już rok temu podczas weekendu czekoladowego chciałam go przygotować, ale nie wyszło. w tym roku tak samo.. może jeszcze za rok ;)
-
2009/02/22 10:47:17
O, ciekawe połączenie, dość niezwykłe muszę przyznać :) Ciekawa jestem smaku tego eksperymentu. Wygląda naprawdę pyszniutko !:))) Milego dnia Natalko!:)
-
2009/02/22 10:48:27
Szczerze polecam! :)
-
2009/03/01 15:31:26
Och,ale u ciebie było czekoladowo.Nawet na główne danie-czekolada;d